Tor Project lanceert binnenkort mobile vriendelijke browser

Tor Project is een non-profit organisatie, die het Tor netwerk heeft ontwikkeld en zich mag verblijden met een enorm schare fans die het anonieme browsen op internet omarmen. Ze zorgen met hun browser en netwerk zo veel als mogelijk voor een ongecensureerd internet.
Er zijn diverse gebieden op de wereld waar internetgebruikers te kampen hebben met lage internetsnelheden en beperkt datagebruik. China, Noord Korea, Iran en India zijn slechts een paar landen waarbij de overheid feitelijk bepalend is in wat bewoners in dat land online wel en niet mogen zien. De Verenigde Staten en Groot Brittannië behoren nu, misschien vreemdgenoeg, ook tot dit soort lijsten, alleen heeft men in deze landen meestal wel een mogelijkheid om hoogwaardige mobiele apparaten en computers te kopen, én is het (internet)netwerk vaak geavanceerd.

Maar, wat nu als je geen desktop- of laptopcomputer hebt, en je moet vertrouwen op een goedkoop mobiel apparaat om op het internet te komen? De meeste mensen in dit soort gebieden of landen gebruiken dus alleen hun smartphone om op internet te komen, en het Tor Project vind dat deze mensen ook recht hebben op goed en beter gebruik van internet.

Ongeveer een jaar geleden hebben het Tor Project en de Guardian Project (een ontwikkelaar van applicaties en hardware om censuur te ontlopen), de handen ineen geslagen om gezamenlijk te bekijken hoe ze dit probleem wereldwijd kunnen tackelen. Beide teams zijn begonnen met het Orfox concept: een zogenaamd Google “Summer of Code” (GSoC) project voor het mobiele browsen op het Tor Netwerk. Orfox is dus feitelijk een Tor browser voor Android smartphones.

Volgens het Tor Project, is Orfox goed op weg om gelijke functionaliteiten en veiligheidsmaatregelen in de mobiele browser te krijgen als in de desktop variant van de steeds populairder wordende Tor Browser.

De eerste verbeteringen die zijn doorgevoerd is de introductie van de “security slider” van de Desktop variant naar Orfox. Hiermee kunnen gebruikers kiezen tussen het toestaan van álle functionaliteiten van de website die ment bezoekt, of sommige elemente te ontsluiten (zoals JavaScript), of alleen de basisfunctionaliteiten van de website toe te staan. In die laatste variant wordt bijna alle scripts uit de website voorbij gegaan (zoals het tracken van een gebruiker).

Het UX team en de Guardian Project hebben het systeem onder de loep genoemen, en hebben diverse validatie-tests gedaan in de beta-fase. Samen met Orfox ontwikkelaar Amogh, hebben ze met 12 gebruikers in India en 3 in de USA, de applicatie getest en de feedback verzameld om te verwerken in een ‘final version’.

Meer informatie over het Tor project is te vinden op WikiPedia: klik op deze link.
De Tor browser voor Android smartphones, is via deze link te downloaden.
Mocht u op zoek zijn naar de desktop variant van de Tor Browser? Deze kun je hier downloaden.

Delen: