Mobiele app met ‘Lokaal nieuws’ van Google

De laatste jaren is de populariteit van Twitter voor het grote publiek met grote stappen gekelderd; niet alleen in Nederland, maar wereldwijd zijn vele mensen blijkbaar toch wel erg moe van het medium geworden. Dit herken ik zelf ook wel. Argumenten waarom er een grote Twitter-moeheid is opgetreden bewaar ik maar voor een ander artikel, maar waar Twitter nog wel érg handig voor is, is om snel nieuws te delen. Is er iets in de wereld gebeurd, dan is de kans groot dat je dit het snelst op Twitter kunt teruglezen met bepaalde hashtags.

Zou het echter niet mooi en goed zijn om niet alleen groot wereldnieuws te volgen, maar ook lokaal nieuws? Dat kan grotendeels al als je bijvoorbeeld een Twitteraccount volgt van een lokale nieuwszender, maar het kan beter. En Google zou Google niet zijn, als zij met al hun data en mogelijkheden op deze mogelijkheid inspringen. Google lanceert de Bulletin nieuws app. Hiermee is het mogelijk voor iedereen (lees: de app gebruikers in kwestie natuurlijk) om lokaal nieuws te delen. Je hoeft dus niet persé te wachten op het journaal, een wijkagent die wat Twittert of een andersoortige bron.

Met de Google Bulletin app moet het dus mogelijk zijn om bijvoorbeeld lokaal nieuws door andere buurt- of stadbewoners met elkaar te delen. Je kunt binnen de app onder andere foto’s, video’s en teksten met elkaar delen. En je bent niet gelimiteerd tot 280 tekens. Hoewel een Nextdoor App bijvoorbeeld een redelijk goed initiatief is, staan er ook vaak onzinberichten tussen. Als ik alleen al kijk naar onze eigen wijk/buurt in NextDoor: dan zie ik daar voorbij komen: een vermiste/gevonden hond (prima), iemand die Indische maaltijden verzorgd (kan), een verkapte advertentie van iemand die een winkel met natuurstenen heeft (voor mij niet relevant), iemand die Yoga lessen geeft (nee). Ga zo maar door. Veel irrelevante berichtgeving, waardoor je dus op een gegeven moment de app gaat negeren.

Dat is natuurlijk het allermoeilijkste: hoe lang een app interessant en relevant blijft, is in dit soort gevallen altijd afhankelijk van de gedeelde content. Op YouTube staat ook veel rotzooi, maar door lid te worden van specifieke YouTube accounts kun je dit wel zo veel mogelijk beperken.

Op dit moment is Google het in enkele staten in Amerika de app aan het uitrollen en testen.
Hieronder een video van een Amerikaanse radiopersoonlijkheid, die wat verteld over de Google Bulletin app.

Tijdens de presentatie van de app heeft een Google medewerker verklapt dat een app gebruiker zijn of haar nieuws in real-time kan wijzigen. Dus toevoegen van nieuwe tekst of media is geen probleem. Zo kan een lokale amateur-journalist dus altijd zijn of haar artikel bijwerken of uitbreiden, etc. Wat nog niet helemaal duidelijk is op dit moment is hoe Google de waarde van nieuwsitems gaat beoordelen. Op een gegeven moment zul je na een x aantal positief gewaardeerde nieuwsitems bijvoorbeeld een beoordeling kunnen krijgen, maar wij kunnen ons voorstellen dat in beginsel dit allemaal niet te checken is: kan iemand “fake nieuws” plaatsen, en hoe wordt daar dan mee omgegaan? Net als bij Twitter weet je nooit óf en hoe accuraat een bepaald nieuwtje is: de bron is vaak niet meer te herleiden. Google zal hier vast een slimme oplossing voor hebben bedacht.

We kijken in iedergeval uit naar de uitrol van de app hier in Nederland.

Delen: